Menskiband
Menskiband

Na 10 jaren andere bezigheden te hebben uitgeoefend (tennissen, speakerboxen sjouwen, studeren, carriëre maken en dronken in de kroeg hangen) besloten een aantal hard-rock vrienden eindelijk weer eens naar hun roots terug te keren. Maar aangezien dit muziekwereldje was veranderd en meer gaf om uiterlijk vertoon dan de muziek zelf, besloot het clubje wèl serieuze liedjes te componeren maar dit als persiflage te etaleren (een beetje gelijkend op Angus van AC/DC). Compleet met vrolijk gekleurde korte shorts konden de fans na een jaartje, waarin de band vele repetitie-avondjes en daarna de plaatselijke nachtbar Akki in de Rotterdamse Afrikaanderwijk onveilig maakten, genieten van deze adembenemende show. Dirk de Bruin

De Menskiband is als stichting berucht geworden bij een aantal jongerengelegenheden in de regio. De organisatie had weliswaar bij een boeking geen omkijken meer naar hun belastingverplichtingen, maar het was een crime als de op acht wielen geflightcasede gereedschapskist van Willem Beest en de geflightcasede turbokoelkast (gevuld met kratten spa blauw en whiskey) naar binnen werden gerold. De penitentiaire inrichting de Schie in Rotjeknor was het eerste slachtoffer. Menig gedetineerde vervloekt nog die middag toen het bovenstaande aangevuld met een geluidsinstallatie bestaande uit vier earthquakers vier trappen omhoog moest worden gedragen. Het eigen repertoire bestaande uit enerzijds recht-toe-recht-aan songs en anderzijds ingewikkelde vingerbrekers, sloeg pas bij dit publiek aan toen het bewakend personeel een dansje deed op de cover “Feels like making love”.

Jan HartmanMeer succes had de band later bij diverse hard-rock podia in de regio. De band werd echt beroemd door de tweedeling in de podiumpresentatie. Enerzijde stonden de rockers terwijl aan de andere zijde de boekhouders hun show deden. In het midden (op de voorgrond) gaf de drummer Jan Hartman zijn beestachtige posershow en eiste de helft van alle podia op met zijn scheve drumstatieven, die vastgeketend zaten aan een eigen gefabriceerd podium. Bij de deur werden helmen aan het publiek uitgedeeld ter bescherming tegen zijn rondslingerende boomstammen. De bandleden droegen slechts modieuse petten en belandden daarom nog wel eens bij een eerste hulp post.

Naar aanleiding van hun belevenissen in de halfafgebouwde Excess-studio werd een videoclip gemaakt, waarin alle digitale grapjes van de recorder van de bandleider bijeen werden gepropt. Deze video “A girl like you” bracht ondanks zijn melodieuse Van Halen achtige orgelspel het niet tot een hit. Gedesillusioneerd besloot de band daarom na het korte bestaan van slechts twee jaren zich maar weer bezig te gaan houden met tennissen, speakerboxen sjouwen, studeren, carriëre maken en dronken in de kroeg hangen. Gelukkig is er veel van het repertoire bewaard gebleven en kan de muziek de tand des tijds nog wel even doorstaan.

De band heeft in 1990 een democassette opgenomen op een 16-sporen analoge recorder, die vijf nummers bevat. Om de authenticiteit niet teniet te doen is er niet aan de historische kwaliteit geknutseld. menskiband live

De cd heeft een tijdsduur van 60 minuten en wordt aangeboden voor het bedrag van 7,00 euro (excl. verzendkosten) en is op dit moment per e-mail te bestellen.

Discografie:
"Eindelijk gaan we het maken" (1990, released 2000)

Videografie:
"A girl like you" (videoclip, november 1990)
Live at the Berenei, Rotterdam (december 1990)
Live at Exit One, Rotterdam (9-3-1991)
Live at the Blokhut, Rotterdam (30-4-1991)

Live at OLS, Den Haag (12-7-1991)


Songlist demo:
White light
A girl like you
This girl
Defend the nation
Uittro

Opnamedata: juni 1990
Rotterdam en BerkelPrijs: 7 EUR
(incl. opname van Highway Chile)
Menskiband hoes