Het verhaal van Highway Chile is er een van bezettings- en stijlwijzigingen.
Niettemin komt de groep in 1981 behoorlijk in de picture doordat er binnen een tijdsbestek van negen maanden ruim honderd optredens worden gedaan. De bezetting is dan: Armand van der Stigchel (zang), Ben Blaauw (gitaar), Martin Mens (gitaar), Ernest Thimister (bas) en Ernst van Ee (drums), en de stijl houdt het midden tussen Riot en Judas Priest.
HC in americaHalverwege die tournee wint de dan 18-jarige Ben Blaauw bij een gitaristenwedstrijd van Alfred Lagarde’s Betonshow een Gibson Birdland van Ted Nugent, die tijdens de toegift van Highway Chile-optredens goede diensten bewijst. Beloning voor deze inzet is uiteindelijk een platencontract.

Bassist Ernest Thimister en oprichter Martin Mens besluiten op dat moment hun privéleven voorrang te moeten geven en worden vervangen door respectievelijk Ricky Finck en Peter Barnouw. Het aldus ontstane vijftal brengt begin 1983 de elpee Storybook Heroes uit, die nog steeds wel metal-gericht is, maar een duidelijk commerciëlere inslag kent dan het oude repertoire. De band blijft veel optreden en is te zien als voorprogramma van Motörhead, Y & T, Def HC Flying VLeppard en Whitesnake. Het resultaat van dit vele spelen is een geoliede bühnepresentatie, waarin met name zanger Armand van der Stigchel zijn gebrek aan zuiverheid goed weet te compenseren.
De in 1983 verschenen mini-elpee Fever is de laatste waarop Peter Barnouw te horen is. Hij wordt vervangen door de Amsterdamse gitarist Ronald Bakker. Kort daarop duikt de groep de studio in voor de opnamen van de tweede elpee, maar wanneer zanger Van der Stigchel zijn partijen na wekenlang HC armandinzingen nog steeds niet goed op de band heeft, houden Ernst en Ben het voor gezien en richten Helloïse op. Vervangers zijn dan de voormalige Amsterdamse Seducer-leden Jan Koster (drums) en Erik Karreman (gitaar).

En zo is in een periode van drie jaar een Rotterdamse hard-rockband veranderd in een Amsterdamse poserband. Inmiddels zijn de oorspronkelijke Highway Chile-fans al naar Helloïse overgelopen en blijkt er voor de nieuwe Highway Chile geen interesse. Zo sterft de groep een zachte dood.


Demo opname

In 1981 is een democassette opgenomen, die nooit op vinyl is uitgebracht. Naast deze zes nummers, behelst de zelfgeperste cd nog twee fantastische nummers die in de VARA studio zijn opgenomen voor de radiouitzending van Vara's Popkrant.
De zes demonummers zijn in die tijd zelf door de groep opgenomen op een 4-sporige cassetterecorder in de (kleine) oefenruimte. Om de authenticiteit te handhaven is er niet aan de historische kwaliteit geknutseld.
HC moossie

De cd heeft een tijdsduur van 60 minuten en wordt aangeboden voor het bedrag van 7 EUR (excl. verzendkosten) en is op dit moment per e-mail te bestellen.

Discografie:
STORYBOOK HEROES (Lark 1983)
ROCKARAMA (21 Recarde 1985)
DE DEMO (1981, released 2000)

 

Highway Chile band
Bezetting (vlnr)
Ernest Thimister (bas) * Ben Blaauw (gitaar) * Armand van der Stigchel (zang) * Martin Mens (gitaar) * Ernst van Ee (drums)

 

 
Songs demo:
Highway Chile is comin' to get ya'
Take my song
Valley of the wild
The endless trail
Certain death
Don't trust girls
Satans air-raid

Opnamedata: augustus 1981
Rotterdam


Songs Vara's popkrant opname:
Bite in anger
Midnight delight

Opnamedata: 17 maart 1982
Hilversum


Prijs: 7 EUR
(incl. demo-opname van de Menskiband)
Highway Chile logo